Domnu` guvernul Ponta 2, faceti ceva sau incepem sa va injuram de mama?

Atunci cand mai acum mai cateva zile s-a anuntat ca Spania va prelungi si la anul interdictia pe piata muncii pentru romani, voiam sa scriu ceva pe tema asta. Programul incarcat m-a impiedicat sa o fac si intre timp a aparut un articol care abordeaza chestiunea. Autorul e Felix Damian si a aparut in Romanul din Spania. Va dau linkul mai tarziu.

Acum, cateva consideratii personale:

Politica guvernului roman in ceea ce priveste emigratia:

Nu exista! Vezi prin filme cum americanii sunt obsedati de drepturile cetatenilor proprii prin lume. Sa zicem ca sunt doar filme, dar stiu sigur ca o sumedenie de tari sunt foarte atente la aceste drepturi in realitate. Statul roman AR TREBUI sa stie ca noi, emigrantii romani, suntem vreo 3 milioane raspanditi prin toata lumea. Ar TREBUI sa stie ca nu am plecat de acasa de bine, ci datorita conditiilor care ne sunt oferite acasa, in tara. Unii sunt nemultumiti de salariile pe care le-ar primi comparativ cu pregatirea profesionala, altii considera ca nu sunt apreciati la adevarata valoare si cauta respectul, altii vor sa creeze si li se pare aberant sa scoata din buzunar zeci de milioane pentru un tiraj de 1000 de exemplare din cartea lor, altii vor sa faca cercetare si nu au unde in tara, altii vor sa schimbe decorul cativa ani, altii au plecat pur si simplu scarbiti, simtind nevoia sa traiasca NORMAL macar cativa ani inainte de pensionare (cazul meu). Motivatiile sunt diverse dar concluzia e doar una si o repet: nu am plecat de bine din tara. Lucrurile merg atat de sucit si de nenatural si de alambicat in Romania incat noi am ales drumul asta. Binenteles, ca la noi, la romani, trebuie sa existe doua tabere: ”Ce ba, ati plecat? Pai sunteti niste lasi, ati fugit cand noua, romanilor, ne e mai greu si va duceti la caldurica si la bani mai multi! Fricosilor, veneticilor, oameni de nimic! Lasa ca ne descurcam si fara voi!!!”. Asta ar fi una. Cealalta zice” Lasa, ma, ramaneti voi in Romanica, sa contruiti voi societatea capitalista multilateral dezvoltata. O sa muriti de foame, analfabetilor si manelistilor care sunteti, ca noi o sa ne luam Ferrari si vile pe coasta de Azur si pe Costa del Sol, saracilor!”. Stiu ce spun, am intalnit de-a lungul anilor cele doua tipuri de atitudini mai peste tot in blogosfera romaneasca, nu neaparat in articolele scrise, cat mai ales in comentarii; acolo este ”marea muta”, vocea boborului si acolo se sfasie perdeaua decentei si a bunului-simt, de colo incepe si acolo se sfarseste sinceritatea, la adapostul anonimatului. Faptul ca noi suntem aici nu e vina noastra. Eu pur si simplu sunt crunt dezamagit unde este Romania astazi. Am plecat intr-un fel de cursa umar-la-umar alaturi de Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, printre altele. Unde sunt tarile alea acum, din orice punct de vedere vorbind si unde suntem noi? Si nu ”unde”, cat mai ales ”DE CE???”. Iliescu, Vacaroiu, Nastase, fratii Paunescu, fratii Micula, Temesan, Stanculescu, Constantinescu, Remes, Basescu, Hrebenciuc, Udrea, Boc, Videanu si multi, multi altii ar trebui sa raspunda la intrebarea asta, dar n-or s-o faca. Deja sunt satui.

Guvernul ar trebui sa fi dezvoltat deja o strategie de omogenizare a emigratiei. Nu a facut-o. Guvernul ar trebui sa stie ca numai in Spania sunt ZECI de asociatii, comitete si comitii (ah, nene Iancule!…) care nu fac altceva decat sa paraziteze statul spaniol, in numele TUTUROR emigrantilor romani, organizatii constituite in jurul cate unei familii, de obicei de tigani, care nu urmaresc decat doua scopuri: sa traga bani cu nemiluita si sa nu munceasca. Si asta doar in Spania. Adaugati Italia si Franta, celelalte doua tari care ”duc greul” emigratiei romanesti in Europa si veti avea un tablou destul de elocvent. Ce spuneti, domnu` guvernu`? Ca ati rezolvat problema? Avem un minister al Emigratiei? Aha! Cine il conduce? Cristian David, nenea ala care a obtinut in Colegiul 1 Diaspora 14.811 voturi si nu s-a ales in detrimentul lu` domnu` Riceard, care a impuscat 21.727 de voturi la Senat? Gata, ne-am linistit…

Atitudinea altor guverne fata de noi:

Acum 23 de ani Romania avea un capital de respect fenomenal, care a fost risipit in vreo 6 luni, gratie nemernicului de Iliescu. La asta au mai contribuit reportajele din casele de copii raspandite peste tot in tara si rapiditatea cu care structurile politice unguresti s-a miscat. In prima problema noi, ca popor, nu aveam nici o vina, fusese politica de stat iar poporul roman nu stiuse de ea, ocupat sa stea la coada si tinut in bezna; ca s-a numit electrica sau informationala, tot bezna a fost. In cea de-a doua problema, lovitura de maestru a AVO (serviciile secrete unguresti), impreuna cu unii unguri traitori in Romania, a avut efectul unei muscaturi de cobra. Au reusit sa prezinte incidentele de la Targu- Mures INVERS decat cum s-au petrecut. Aveau un mai bun control al mass-media occidentale si o mai cuprinzatoare viziune asupra politicii externe- si le-au folosit la maxim si de o maniera excelenta. Atunci a murit politica externa a Romaniei! Si nici ca si-a mai revenit. Din acea zi suntem priviti cu suspiciune, trebuie sa juram pe rosu daca vrem sa ne creada cineva, liderii nostri politici sunt tratati cu cel putin condescendenta pe la party-uri europene, chinezii sunt cu noi politicosi cam cum as fi eu cu o ruda matoala: ii dau un pahar de vin si il trimit frumos acasa, sa faca nani in continuare, rusii se pisa efectiv pe noi cu zambetul pe buze (a se vedea pretul pe care il plateste Romania pe metrul cub de gaze comparativ cu ORICE tara europeana), ce sa mai vorbim…, nimeni nu ne ia in serios. Avem si noi un succes: Bogdan Aurescu a reusit sa ne mareasca platoul continental al Marii Negre. Si? Totul a reintrat in normal: firme straine au facut prospectiuni, au gasit gaz, alte firme straine au obtinut concesiunea, gata!, am ramas si fara asta. Daca ma insel, corectati-ma si imi cer scuze. Nastase a dat tot petrolul ca sa fim primiti in UE, sau cam asa ceva, aurul e plecat si el tai-tai. Am rezolvat cazul… Asta e politica externa? Pai e normal ca guvernele occidentale ne trateaza ca pe sclavi daca nu are cine ne apara.

Daca ma enerveaza ceva la popularii spanioli, care conduc acum in regat, prin Mariano Rajoy, seful lor, e ca au uitat. Da, spaniolii, nu numai popularii, au uitat! In anii `60 au plecat de acasa in bejenie in Franta dar mai ales in Germania, de scarba lui Franco. Marile averi din Spania zilelor noastre, cu putine exceptii, sunt facute in Germania. Ei au fost gradinari si soferi, ca de altceva nu erau capabili, iar ele au fost servitoare prin mai toata Europa; la un moment dat aproape se bateau pe slujbe cu turcii, care aveau un statut special in Germania, de ”muncitor invitat”. Cativa s-au intors acasa in `75-`76, dupa moartea lui Franco, dar majoritatea au venit inapoi dupa `86, dupa ce au intrat in UE, sau cum se numea atunci. Apoi au luat viteza in `90, dupa ce au adoptat mai intensiv sistemul american al creditelor la banci, s-au ridicat, au ridicat si nasul. Dupa aceea s-au bagat tot mai mult in datorii, au facut cea mai tare infrastructura din Europa, au facut cartiere, orase, au imbunatatit sanatatea, scoala, etc. Apoi a venit criza si s-au transformat in ceva hidos: intr-un popor care are nevoie de emigranti dar pe care nu vor sa-i plateasca cum trebuie. Dar nu pe toti. Sud-americanii sunt mult mai multi ca noi, dar sunt angajati peste tot- cu salarii mici. Marocanii au invadat tara dar au statut special- printre altele pot sa toarne oricati copii vor, statul spaniol ii plateste la bucata. Cubanezii pot deveni cetateni spanioli daca indeplinesc niste conditii minime, mi-e lene acum sa caut… Noi, romanii, ne platim chiriile, asigurarile de sanatate, platim la pensii, taxe si impozite pe masini si pe case si, mai important decat tot, MUNCIM. Nu stiu cum dracu` se face ca nu am vazut nici un marocan zidar sau sudor ori un argentinian care sa fie capabil sa faca un zid drept, masurabil cu polobocul sau laserul. Dar noi nu avem ”spate” acasa, aia e… Suntem buni atunci cand trimitem bani acasa la ai nostri si intram in statistici, ne facem case si platim impozite la statul roman fara sa stam in casele alea, ca mai avem treaba pe aici, cand platim rovignetele la intrarea in tara, cand bagam bani in curul bancilor pentru operatiuni de internet-banking, cand suntem fututi de niste firme de cablu de cacat, care ne impun ce sa vedem la antenele noastre carate prin Europa sau aiurea. Lucrurile aste pot parea banale, dar se aduna si nu fac altceva decat sa ne sopteasca la ureche zi de zi ”Mai stai acolo. Mai ai rabdare”. Ceea ce si fac.

Acum cititi acest articol. E un pic mai calm decat ce am insirat eu mai sus, dar in esenta spune cam acelasi lucru, numai ca e vazut de pe alt scaun al tribunei. Hai sanatate!

18 răspunsuri

  1. Domnule, va impartasesc aceeasi scarba fata de statul roman dar mi se pare ca pierdeti din vedere un lucru foarte important. Emigrantii, cei care aleg calea bejeniei din varii motive, sunt cetateni romani doar cu numele. Eu nu cred ca cineva care are stat de plata in Suedia sau Spania sau orice alta tara, in cazul in care nu munceste la negru, cum fac multi dintre acesti minunati casa zisi compatrioti, plateste impozit in Romania. Si atunci: de ce sa-i ajute statul roman? Si mai ales cu ce fonduri? Aaa.. Tot din banii pe care cei ramasi in tara, muncind la vedre, putini cat sunt, trebuie sa-i plateasca la Fisc, nu?

    Adica, stati voi in alta tara, platiti acolo impozite, taxe si altele, dar uitati-va la statul roman sa va ajute si acolo, nu?

    Vrand, nevrand, alegand calea pribegiei, din motive de cele mai multe ori corecte, trebuie sa accepti si reversul medaliei, acela de a fi singur, incercand sa te descurci, sa faci bani, sa te detasezi de tigania cu care esti asociat.

    Credeti ca-i pasa cuiva din Romania?

    • Uite ca tie iti pasa, dar te-as ruga putina atentie, Florentin. Unde am spus eu ca statul roman ar trebui sa ne ajute material? Nu mi-am imaginat vreo coada la care sa ma asez luna de luna de unde sa-mi iau vreo 500 de euro ca ”taxa de emigrant”. A doua la mana: covarsitoarea majoritate a emigrantilor chiar platesc taxe si impozite la statul roman. Ca platesc impozit pe case (in cazul meu doua), ca platesc taxele si impozitele celor ramasi acasa, ca le platesc operatiile sau ratele si comisioanele bancilor, emigrantii platesc din greu. Ceea ce imi doresc eu este o legislatie si o atitudine din partea statului meu atat de bine reglementate astfel incat sa nu mai fim calcati in picioare de catre alte state. Vreau ca deputatul sau senatorul meu sa nu se dea jos din masina facand turul Europei. Vreau ca prim-ministrul meu sa ma faca sa simt ca e un pic,acolo, recunoscator pentru banii pe care-i aducem in tara, Vreau ca cineva din statul roman sa faca scandal monstru cand mi se ingradesc niste drepturi VREAU RESPECT IN GURA MA-SII !!! Si asta ca cetatean roman cu state vechi, nu doar cu numele, cum spui tu.

      • De acord. Numai ca pot sa va asigur ca , din pacate, respectul in Romania e o chestie uitata demult. Ce sa ceri unor oameni care injura medici, profesori, care aplauda incompetenti si citesc doar despre ultimile silicoane si felatii ale nu stiu carei tute? nu fiti naivi, traiti-va viata acolo unde sunteti si nici macar sa nu mai priviti aici pentru ca veti fi la de dezamagiti ca atunci cand erati cand ati ales sa plecati. societatea e bolnava in romania, sincer.

  2. Cum sa le restrangi dreptul la munca celor care sunt deja angajati? Zau daca mai inteleg la ce foloseste integrarea in UE. La licurici e simplu-esti ori legal, deci cu drept de munca (variabil, in functie de viza), ori ilegal si-i treaba ta cum te descurci.

  3. Din pacate, prietene, tot ce spui e adevarat cap-coada. As fi vrut enorm sa te inseli de data asta. Dar nu e cazul.

  4. Determinati-i sa dea raspunsuri presei internationale,daca voua nu vor.
    Pichetati consulatele si aratati-i cu degetul!
    Iau destui bani de la voi si nu va reprezinta in nici un fel.
    Mi-a spus (cineva,roman si el) ca atunci cind s-a nascut copilul statul in care s-a nascut i-a dat tot ce-i trebuia plus monitorizare,La consulatul Romaniei a trebuit sa plateasca bani grei pentru a-i face Certificat de Nastere.Pai e normal asa ceva?
    Aratati-i cu degetul!Si asigurati-va ca vede acest lucru lumea intreaga!
    Reprezentantul vostru in guvern sa bata la toate usile,sa strige ,daca este nevoie.

  5. Totul e excelent scris (doar titlul nu-mi place). Am aflat acum o suma de lucruri interesante care pe voi va dor. Mobilizarea.

  6. Slabe sperante acum, cand in Romania se poate auzi cum creste samanta de iarba sub zapada 🙂

Lasă un comentariu