Cel mai mare dezastru catastrofic ce va lovi România în mod apocaliptic: rețeta electronică !

Mai acum vreo două luni soția mea a avut niște pusee de tensiune. ”Hai la doctoriță” zic, și așa nu ne văzuse la ochi de când avem dosarul medical la ea, de 4 ani. Deocamdată povestesc doar partea asta, restul cu analizele și cum se face o radiografie în Spania, altădată.

O consultă, o interoghează gestapovistic, mai umblă un pic prin calculator și dă Enter. De la imprimantă iese rețeta în triplu exemplar și ea oprește unul. Bună ziua-bună ziua. Hai la farmacie, la 200 de metri de locu` faptei. Doamna Toma întinde rețeta, farmacista aduce medicamentul, taie de pe cutie cu un cutter codul de bare, îl lipește cu scoci ( nu cu scotch, că e pacat și e pentru mine…) pe exemplarul care rămâne la ea, îi ia femeii banii- cu 60% mai puțin decât prețul- și bună ziua-bună ziua. Atât. Punct.

Mass- media românești sunt pline de informații despre haosul care va guverna, încă o dată , sistemul de sănătate din țară o dată cu introducerea acestei rețete electronice peste o lună. De ce?, că ar trebui sa fie simplu. De-aia!
Pentru că, o dată în plus, se dă o lege și abia APOI ne gândim cum o aplicăm. Dăm o lege și abia dupa 300 de ani publicăm și normele metodologice sau sursele de finanțare. Medicii de familie și farmaciile nu au softul, sfântul soft după urma căruia o să mănânce o pâinică de peste o lună încolo. Dar legea intră în vigoare!

”Performanța” asta o să o depașească de departe pe cea care se petrece în aceste zile în Romania: clasa pregătitoare. Am vazut la PROTV cum o sumedenie de școli și licee, directorii acestora, sunt excedați de o singură întrebare: ”Unde îi mai băgăm și pe copii aștia?”. Auzi, se desființează cancelariile și laboratoarele ca să le facă loc la prichindei!?!? Nisip în creieri !

Adevărul e că e tare greu să faci o bancă de date națională. Să dai un click și să vezi totul despre un cetățean: date personale, date fiscale, dacă are mașină și casă și de care, dacă e bolnav, câți copii are, cât de mica sau mare o are, dacă e român sau țigan sau dac sau arrakelian……. E tare greu, știu. Dacă portalul ăla care a costat sute de milioane și care nu funcționează nici în ziua de azi dar care asigură unei firme niște zeci de milioane de euro pentru întreținere, mă întreb cât o costa softul ăla perfid care o să scufunde România în haos pentru emiterea unei nenorocite de rețete electronice.

Electronice, băi, nu așa !!!
Nisip în creieri…

Reclame

3 răspunsuri

  1. De fapt ce-i aia reteta electronica? Sau mai bine, ce vrea sa fie?

    • Ar trebui sa fie in Romania ceea ce e deja in alte tari. Adica ceva simplu: pacientul se duce la doctor pentru o consultatie si emite o reteta. In momentul clickului intra in baza de date tot istoricul retetei: numele dr. si al pacientului, boala, istoricul, eventuale trimiteri la alte analize si medicamentele prescrise. apoi, numele farmaciei care a eliberat medicamentul. La ora asta in tara inca se completeaza retete de mana si se prescrie Viagra pentru femei sau medicamente pentru tulburari menstruale la barbati si pacientii sunt trimisi la anumite farmacii. Evaziune, jaf in banul public, you name it… Farmaciile sunt pe-o mana cu anumiti medici de familie, medicamentele se trafica pe piata neagra, altele dispar de pe piata romaneasca unde costa 3 euro si sunt duse cu acte false pe cea germana cu 15, etc Dixtractii de-astea … Introducerea retetei electronice nu ar rezolva problema, dar ar da o lovitura teribila mafiei farmaceutice, asta-i clar, de aia e opozitia inversunata si se duce o adevarata campanie gen ”reteta electronica e caca”. Daca vrei cauta pe net articole din macar ultimele doua saptamani. ai sa fii uimita.

  2. […] sănătate din țara noastră. Discuția a pornit de la unul din articolele pe care le-am citit: „Cel mai mare dezastru catastrofic ce va lovi România în mod apocaliptic: rețeta electronică!”. Mi-am spus crezul și mi s-a cerut să scriu câteva […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: