Mihai Eminescu-162 de ani de la nastere

Fac parte din generatia decreteilor,nascut fiind in 1968.Am avut parte de o educatie sanatoasa,consolidata in scoala,fara aportul vreunui meditator,nicodata.Am mai spus-o pe acest blog,eram foarte multi copii in blocul H1 de vizavi de Piata Progresul:in 52 de apartamente eram vreo 40 de copii nascuti in perioada ’68-’72,majoritatea invatand la aceeasi scoala de cartier si anume Sc.Gen.nr.188.Toti avem acum intre 40 si 43 de ani.Generatia asta a noastra a invatat dupa manuale unice in mult-hulitul sistem socialist care,vezi-Doamne,incerca sa ne niveleze creierele si sa traga un semn de egalitate intre toti.Nu a reusit!Asta s-a dovedit din plin la Revolutie.Dar cu educatia nu s-a jucat.Da,ne-a nivelat cu educatia.
Scoala era(este) situata cumva in celebrul triunghi R.F.G.(Rahova-Ferentari -Giurgiului).Invatau acolo mai toti copii angajatilor de la „Autobuzul”,viitoare „Rocar”,actuala pajiste de beton in asteptarea unui „baiat destept”.Copii de romani si de tigani invatam la greu.Printre altele si Eminescu.La Limba si Literatura Romana-Eminescu,la Gramatica-Eminescu,la Istorie-Eminescu.
Nu ne-am suparat pe el,am inteles ca omul asta fusese cineva si nu puteam sa dam gres daca invatam din ceea ce ne-a lasat peste generatii.
Dupa Revolutie,cand aveam deja 21 de ani,au inceput sa apara oameni care au dezvaluit o alta fata a lui Eminescu:ca se iubise cu Veronica Micle(cu tot cu detalii picante),ca mai avusese si alte aventuri,in urma carora luase sifilis,ca un binefacator il sustinea cu bani si haine,dar el tot umbla zdrentaros si cu mintile ratacite pe la Capsa,infometat,ca opera lui nu e, de fapt,originala si ca s-a inspirat la greu din Goethe si filozofia germana,ca era antisemit si xenofob,si multe altele.
Dar ,pentru mine si generatia mea,era prea tarziu.Fuseseram deja contaminati de geniul acestui om,care nu era un simplu versificator,ci un poet.Poetul! POETUL NATIONAL.
Am gasit la prietenul Youtube o interpretare de exceptie a Scrisorii a-III-a :Gheorghe Cozorici,George Calboreanu si Dan Damian.Sper sa va placa,in special partea a-3-a,atat de actuala,venind sa confirme geniul Eminescian.
P.S.-imi pare rau ca nici in acest an,ca in ultimii 5,nu am apucat sa-ti depun o floare la mormantul de la Bellu;stii ca o faceam inca de cand am implinit 10 ani.Acum sunt putin plecat.Odihneste-te in pace!

Partea intai

Partea a doua

Partea a treia

Anunțuri

8 răspunsuri

 1. mie nu mi-a placut Eminescu. Probabil datorita suprasaturarii scolare, sau pt fixarea numai pe anumite poezii. Mai mult imi placusera in liceu: Eliade, Sorescu, Cioran (desi luasem 4 la el) etc. Banui ca si profesoara si stilul ei de a ne dicta comentariile si asteptarile de a reproduce a contat.

  P.S. eu nu am ajuns la mormantul lui niciodata, din pacate.

 2. Nu am invatat Eliade,Cioran sau Sorescu la liceu,ca „nu era voie” 🙂 .Si Eminescu,Cosbuc,Sadoveanu,etc.,chiar mi-au placut.Si datorita faptului ca faceam coada la biblioteca scolii pentru lucrari din bibliografie si extra….Alte vremuri,cu profesori dedicati meseriei,platiti bine,imbracati frumos,care miroseau a parfum fin,cu autoritate si capabili sa te inghete cu o privire.Cata diferenta fata de vremurile de astazi!De ce au ajuns profesorii ceea ce sunt azi sau unde este educatia acum, e alta discutie.

 3. ei, eu nu am avut asta. Am avut o profa comunista, care dicta practic, noi scriam si reproduceam. Eram prea rebela, si luam des 4 ca… nu reproduceam. Ba avea profa ticurile ei sa citim, si colegii luau de la biblioteca liceului obligati, pt ca ne verifica la fishele de acolo 😀
  Intr-o zi, s-a enervat cu mine, care la Cioran ii bateam campii (evident, nu citisem bucata din manual, dar aveam vreo 3-4 carti citite). Ei, si urland la mine: ca ce carti de critici invatz, ca sa invatz ce zice ea, imi cauta fisha in teancul cu fishe proaspat adus de o colega tremurand de la biblioteca liceului, si ramane fara replica. Eu neavand carti acasa, aveam fisha plina, si pe o parte, si pe cealalta, cu varii carti, de la Eliade care il descoperisem atunci, sf-uri (noul bibliotecar era un inginer tinerel, fiul directorului, si a mai comandat ceva carti pe gustul lui), evident toate Cioran-ele care erau in dotare, etc. M-a pus sa stau jos, spunandu-mi ca numai matematica am in cap.
  Evident ca asta aveam in cap 😀

 4. Jignesti matematicienii. Eminescu i-a iubit. Citeste Scrisoarea I. Te rog sa comentezi doar dupa ce ai citit-o.

 5. Vax-albina,hai sa nu ne certam pe tema asta,bine?Mai bine sa citim ceva de Cosbuc si sa mergem mai departe,ok? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: